facebook
Zatrzymaj śledzenie w iOS-ie
25 sierpnia 2016

Rozpoczynasz przygodę z nowym urządzeniem iOS? To świetnie! Nie chcę Cię zniechęcać, ale lepiej poświęć trochę czasu i dostosuj na nim ustawienia prywatności. Śledzenie lokalizacji i gromadzenie danych to całkiem poważne funkcje, które mogą przekazać informacje o Tobie obcym ludziom i usługom. Przeczytaj moje porady i spraw, aby Twoje dane pozostały tylko dla Ciebie.

Na początku doprecyzuję: nie chodzi mi o to, aby wyłączać całe śledzenie — to by oznaczało rezygnację z wielu bardzo przydatnych funkcji. Jednak każda z nich ma swoją cenę — płacisz swoją prywatnością i nie ma w tym nic złego, dopóki masz świadomość, jakie informacje udostępniasz.

Nie mogę powiedzieć, że dostosowywanie ustawień w iOS-ie jest banalnie łatwe czy intuicyjne. Dlatego moja pierwsza porada brzmi: jeśli nie możesz znaleźć jakiego ustawienia w systemie iOS, wyszukaj je. Pole wyszukiwania znajduje się na samej górze okna Ustawienia. Większość interesujących nas ustawień prywatności firma Apple ukryła głęboko w różnych miejscach, ale dzięki opcji wyszukiwania szybciej znajdziesz to, czego potrzebujesz.

Sprawdźmy, jaki ustawienia prywatności kryje w sobie iOS 9.

Ustawienia > Prywatność > Usługi lokalizacji

Usługi lokalizacji Apple’a śledzą Twoje poruszanie się przez cały dzień. Firma używa tych danych, aby informować Cię o pogodzie i wyznaczać trasy w Mapach Apple czy Google. Do określania miejsca, w którym się znajdujesz, usługa używa informacji pobieranych z wież komórkowych, sieci Wi-Fi i GPS-a. Niestety, aby mieć Cię na oku, usługi lokalizacji muszą działać bez przerwy, dosyć szybko wyczerpując baterię.

Możesz zezwolić lub odmówić dostępu do informacji związanych z Twoją lokalizacją dla poszczególnych aplikacji. Zastanów się, które aplikacje nigdy nie muszą wiedzieć, gdzie jesteś — i wyłącz dla nich dostęp. Na przykład aplikacje prognozy pogody czy wyznaczające kierunek, typu Waze lub Mapy Apple, potrzebują danych lokalizacyjnych w celu prawidłowego działania. Z kolei aplikacje Siri i Dyktowanie używają takich danych, aby umożliwiać wyszukiwanie hoteli, restauracji, kin lub innych obiektów. Natomiast Facebook, Twitter i większość innych programów będzie sobie świetnie radzić bez informacjo o tym, gdzie jesteś.

Weź także pod uwagę, że istnieją różne tryby dostępu: nigdy, gdy używam programu i zawsze.

Nigdy: aplikacja nie ma dostępu do danych lokalizacyjnych.
Gdy używam programu: aplikacja może pobierać informacje o lokalizacji tylko wtedy, gdy jest uruchomiona, a jej okno jest widoczne.
Zawsze: aplikacja ma stały dostęp do tych informacji, nawet gdy działa w tle.

Ustawienia > Prywatność > Kontakty, Kalendarze i Przypomnienia

Dostępu do tych danych żąda niewiele aplikacji. Zazwyczaj używają ich one do tworzenia kopii zapasowych i udostępniania kontaktów lub edytowania wpisów z listy kontaktów. Jeśli uważasz, że dana aplikacja nie powinna mieć możliwości odczytu kontaktów lub kalendarza, wyłącz go.

Ustawienia > Prywatność > Zdjęcia, Aparat i Mikrofon

Aplikacje do komunikowania się z użyciem dźwięku i obrazu, takie jak Skype, Viber czy WhatsApp, żądają dostępu do aparatu i mikrofonu — a także zdjęć. W tym miejscu znajdziesz także wszystkie aplikacje aparatu (oprócz tej wbudowanej, której dostęp został nadany automatycznie), narzędzia do nagrywania dźwięku oraz aplikacje do udostępniania plików, np. Dropbox (który musi mieć dostęp do synchronizacji zdjęć) i Evernote (który może go potrzebować do dodawania zdjęć do notatek), jak również kilka innych aplikacji.

Jeśli nie wiesz, dlaczego jakaś aplikacja wymaga dostępu do aparatu, mikrofonu czy folderu ze zdjęciami, zablokuj jej tę możliwość i sprawdź, co się zmieni (czy w ogóle coś się zmieni). Zawsze możesz przecież ponownie włączyć dostęp, jeśli dojdziesz do wniosku, że jest to kluczowe ustawienie umożliwiające normalne działanie aplikacji.

Ustawienia > Prywatność > Ruch i Fitness

Wiele aplikacji związanych z poprawą kondycji lub do fitnessu wymaga dostępu do wbudowanej usługi Fitness Tracking, która rejestruje Twoje ruchy, liczy kroki itp. W tym miejscu możesz ograniczyć, które aplikacje posiadają dostęp do danego rodzaju informacji związanych z aktywnością. Jeśli nie jesteś wielkim fanem fitnessu, wyłącz tę funkcję dla wszystkich aplikacji.

Ustawienia > Prywatność > HomeKit

Jeśli Twój dom jest sterowany elektronicznie, prawdopodobnie wiesz, do czego służy ta aplikacja: kontroluje w nim oświetlenie i urządzenia posiadające dostęp do internetu. W tym ustawieniu znajdziesz wszystko to, czym możesz sterować z poziomu telefonu.

Ustawienia > Prywatność > Reklamy > Ogranicz śledzenie reklam

Apple zapisuje Twoje dane, w tym Twoją płeć, pochodzenie, przeczytane książki i muzykę, której słuchasz, lokalizację, typ urządzenia, a nawet imię, nazwisko, adres, wiek itp.

Spokojnie, nie panikuj – to wszystko składa się na big data, a dane te są mieszane z danymi 5 000 innych osób, aby wyświetlać Ci „lepiej dopasowane reklamy”. Tych zestawów danych Apple może używać do własnych celów lub udostępniać je firmom trzecim (jednak bez danych, według których można kogoś w jakiś sposób zidentyfikować). Jeśli jednak nie masz przekonania do tego ogromnego rynku danych i cenisz swoją prywatność, możesz wyłączyć tę funkcję:

Przejdź do menu Ustawienia > Prywatność > Reklamy.
Włącz opcję Ogranicz śledzenie reklam.
Dotknij opcji Wyzeruj ID odbiorcy reklam, aby usunąć wszystkie zebrane informacje i pojawić się jako nowy użytkownik.
Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat tego, co gromadzi Apple do celów reklamowych, kliknij odnośnik Reklamy i prywatność znajdujący się w menu Reklamy.

Zostań naszym fanem!