facebook
Kiedy, dlaczego i jak całkowicie usunąć swoje konto na Facebooku
20 lutego 2017

Facebook miał być niewielką stroną sieci społecznościowej i pierwotnie miał służyć uczniom. Z biegiem czasu przekształcił się jednak w znaną na całym świecie platformę, z której korzystają nie tylko użytkownicy prywatni, ale także największe firmy globalne. Jednak wraz z ogromną ekspansją i popularnością, Facebook wzbudza coraz więcej obaw o prywatność swoich użytkowników. Jeśli obawiasz się o prywatność swoich danych, może nadszedł czas, aby zastanowić się nad swoim ulubionym kanałem do komunikacji i rozważyć całkowite usunięcie konta…

Większość ludzi korzysta z Facebooka, aby kontaktować się ze znajomymi i ulubionymi markami. Udostępniamy zdjęcia, publikujemy komentarze i dajemy kciuki w górę postom, które nam się spodobały. Ale komentując najnowszy artykuł czy udostępniając piosenkę, która spodobała Ci się ostatnio, informując o ulubionych markach, publikujesz część swoich osobistych danych. Nawet coś tak banalnego jak kliknięcie przycisku „Lubię to!” może ujawnić więcej, niż chciałbyś udostępnić publicznie.

Zgodnie z Zasadami wykorzystania danych serwisu Facebook nieustannie gromadzi on informacje osobiste, aby zapewnić lepsze i bardziej dopasowane reklamy oraz zwiększać przyjemność korzystania z serwisu. Lecz w ten sposób może także naruszać Twoją prywatność. Nie wolno także zapominać, że informacje, które gromadzi Facebook, mogą nie pochodzić bezpośrednio od Ciebie — aktywność Twoich znajomych może ujawniać informacje, których Ty nie chcesz udostępniać. Na przykład jeśli znajomy aktualizuje listę kontaktów, daje Facebookowi Twój numer telefonu. Jeśli ktoś oznaczy Cię, gdy jesteście gdzieś razem, udostępnia Twoje aktualne miejsce pobytu. Informacje, których nie chcesz udostępniać Facebookowi, są mu w ten sposób przekazywane i mogą zostać użyte do zaatakowania Cię przy użyciu phishingu i spamu, a nawet do kradzieży tożsamości.

O ile ustawienia prywatności dla swojego konta zwiększają poczucie bezpieczeństwa, podczas udostępniania informacji na Facebooku zawsze należy mieć świadomość istniejących zagrożeń. Jeśli uważasz, że Twoja prywatność została pogwałcona, możesz zdecydować się usunąć swoje konto.

Zamknięcie swojego profilu na Facebooku można zrobić na dwa sposoby: dezaktywować je lub usunąć. Dezaktywacja konta pozawala zachować wszystko, co jest z nim związane: Twoja oś czasu nie będzie publicznie widoczna, lecz Twoje informacje nadal będą przechowywane przez Facebooka, na wypadek gdybyś chciał reaktywować konto w późniejszym czasie. Pamiętaj, że jeśli dezaktywujesz swoje konto, Twój profil nadal będzie pokazywany na liście znajomych Twoich znajomych, lecz nie będzie można na niego wejść po kliknięciu.

Jeśli chcesz usunąć swoje konto całkowicie, możesz to zrobić tutaj. Czas potrzebny na to, aby Twój profil rzeczywiście zniknął, może wynieść nawet miesiąc, a w ciągu 90 dni zostanie on usunięty całkowicie z systemu komputerowego Facebooka. Po usunięciu profilu nie można pobrać z niego swoich informacji. Jednak Facebook oferuje możliwość pobrania kopii przed usunięciem, w tym całą swoją oś czasu (posty, zdjęcia, wiadomości itp.), rozszerzone archiwum i logi aktywności. Ponieważ działanie to jest nieodwracalne, zanim potwierdzisz swoją decyzję, upewnij się, że naprawdę tego chcesz.

Mając zamiar skorzystać z jakiejkolwiek platformy mediów społecznościowych, należy mieć na uwadze swoją prywatność. Zanim dołączysz do jakiejś społecznościówki, zastanów się, które dane osobiste jesteś w stanie publicznie udostępniać.

Zostań naszym fanem!