facebook
Obawy związane z bezpieczeństwem funkcji Snap Map
29 czerwca 2017

Używasz Snapchata? Jeśli tak, pewnie zaciekawi Cię udostępniona niedawno funkcja Snap Map. Jak informuje firma, dzięki Snap Map można wyświetlać Snapy z wydarzeń sportowych, uroczystości, przełomowych informacji i wiele więcej z całego świata.

„Jeśli wraz ze znajomym śledzicie nawzajem swoją trasę, możecie udostępniać sobie swoją lokalizację, aby mieć wgląd w to, gdzie jesteście i co się wokół Was dzieje! A dodatkowo możecie się spotkać” — można przeczytać na stronie Snapchata.

„Twoją lokalizację widzą tylko te osoby, które zostały przez Ciebie wybrane — jeśli więc masz wśród znajomych swojego szefa, nie musi on wiedzieć, gdzie jesteś podczas zwolnienia lekarskiego. Jednak snapy wysyłane do Our Story nadal mogą wyświetlać się w aplikacji Map!”.

Chociaż funkcja nie wygląda zbyt skomplikowanie, jej konfiguracja nie jest przejrzysta – szczególnie brakuje nam informacji, w jaki sposób dane są udostępniane. Wiadomo tylko tyle, że dajemy dostęp do aplikacji.

Serwis The Verge opisał ciekawą historię związaną z prywatnością. Autor artykułu twierdzi, że za każdym razem, gdy jego znajoma otwierała aplikację, uruchamiała się funkcja mapy:

„Okazało się, że ona nie wiedziała, że miała włączoną funkcję Snap Map, a także że program pokazywał jej miejsce przebywania za każdym razem, gdy otwierała aplikację. Gdy zaktualizowała Snapa i zobaczyła prezentację Snap Map, pomyślała, że Snapchat umożliwia teraz geotagowanie Snapów wysyłanych do Our Story, tak jak to przedstawiono w filmie promocyjnym. Zamiast tego nieumyślnie informowała wszystkie osoby, które miała w kontaktach swojej aplikacji Snap, gdzie mieszka”.

Firma zauważyła także, że podczas zapisywania się do usługi użytkownik nie jest o wszystkim informowany:

  • Po dotknięciu znajomego z listy zobaczysz informację, kiedy jego lokalizacja została zaktualizowana (np. 1 godzinę temu). Lokalizacja ta jest miejscem, w którym osoba ta otworzyła aplikację Snapchat po raz ostatni.
  • Lokalizacja znajomego pozostanie na Mapie aż do 8 godzin, o ile aplikacja nie zostanie wcześniej otworzona, aktualizując miejsce pobytu. Jeśli od ostatniego otwarcia Snapchata minie więcej niż 8 godzin, lokalizacja zniknie z mapy Map.

Wiemy, że każdy ma inne podejście odnośnie udostępniania — a w niektórych przypadkach do nadużywania udostępniania. Dlatego firma oferuje wiele ustawień.

Jeśli tak jak ja cenisz swoją prywatność, nie zapisuj się do tej usługi. Jeśli funkcja ta ciekawi Cię, ale nie chcesz udostępniać swojej lokalizacji, zapisz się w trybie Ghosta, dzięki czemu Twoja lokalizacja będzie widoczna tylko dla Ciebie. Wówczas będzie można przeglądać mapę.

Biorąc pod uwagę wiek użytkowników Snapchata, to również dobry czas, aby rodzice poświęcili swój czas i porozmawiali z dziećmi na temat prywatności. Dzieci mogą nieświadomie udostępniać miejsca, w których są, a także informacje, od kiedy tam przebywają.

Zostań naszym fanem!